Views
22
Downloads
40
Citations
احکام ورزش و مسئولیت صدمات آن از دیدگاه اسلام
Sayed Yaqub Hamdard , ,Received 16 Nov 2024, Accepted 16 Nov 2024, Published online 16 Nov 2024
insert_link https://research.ru.edu.af/da/doi/full/170/67383a50442d1/114
lock_outline Open access
Abstract
ورزش همانا تمرینهای منظم و بازیهای دارای اصول و واعد است. تقویت جسم و تغذیهی روح را در قبال دارد و هر انسان دوست دارد ورزش کند تا تنبلی و کسالت را از زندگی خود حذف نماید. ورزش در تمام تمدنها، توجه ویژهای مردم را به خود جلب نموده و تا اکنون ادامه دارد. ورزش در دین اسلام از اهمیت بسزای برخوردار است. هدف از تحقیق این مقاله، دریافت حکم شرعی ورزش و مسئولیت صدمات ورزشی میباش. تلاش میشود با روش توصیفی - تحلیلی، به این پرسش پاسخ ارایه گردد که حکم ورزش در اسلام چیست و مسئولیت صدمات ورزشی به دوش کیست؟ یافتههای تحقیق نشان میدهد که حکم ورزش به صورت عام در اسلام مباح بوده و در صورتیکه ورزشکار سوءنیت نداشته باشد و درچاچوب ضوابط شرعی عمل ورزش را انجام داده باشد/باشند، تحت قانون «استعمال حق»، «رضایت مجنی علیه» و «الضرورات تبیح المحضورات» داخل گردیده و جرم پنداشته نمیشود، مگر اینکه از حدود و قواعد آن ورزش عدول شود.احکام ورزش و مسئولیت صدمات آن از دیدگاه اسلام
چکیده
ورزش همانا تمرینهای منظم و بازیهای دارای اصول و قواعد است. تقویت جسم و تغذیهی روح را در قبال دارد و هر انسان دوست دارد ورزش کند تا تنبلی و کسالت را از زندگی خود حذف نماید. ورزش در تمام تمدنها، توجه ویژهای مردم را به خود جلب نموده و تا اکنون ادامه دارد. ورزش در دین اسلام از اهمیت بسزای برخوردار است. هدف از تحقیق این مقاله، دریافت حکم شرعی ورزش و مسئولیت صدمات ورزشی میباشد. تلاش میشود با روش توصیفی - تحلیلی، به این پرسش پاسخ ارایه گردد که حکم ورزش در اسلام چیست؟ و مسؤلیت صدمات ورزشی به دوش کیست؟ یافتههای تحقیق نشان میدهد که حکم ورزش به صورت عام در اسلام مباح بوده و در صورتیکه ورزشکار سوء نیت نداشته باشد و در چارچوب ضوابط شرعی عمل ورزش را انجام داده باشد/ باشند، تحت قانون «استعمال حق»، «رضایت مجنی علیه» و «الضرورات تبیح المحظورات» داخل گردیده و جرم پنداشته نمیشود، مگر اینکه از حدود و قواعد آن ورزش عدول شود.
کلیدواژه: احکام، ورزش، مسئولیت، صدمات ورزشی، اسلام
Sports' rules and their repercussions of injuries from islamic perspective
Sayed Yaqub Hamdard[1]
Abstract
Sports are regular exercises and games with principles and rules. It strengthens the body and nourishes the soul, and every human being likes to exercise to remove laziness and boredom from his life. Sports in all civilizations have attracted the special attention of people and it continues until now. Sports is very important in Islam. The purpose of the research of this article is to obtain the Shari'a ruling on sports and responsibility for sports injuries. An attempt is made to provide an answer to the question, what is the ruling on sports in Islam, with a descriptive-analytical method? And who is responsible for sports injuries? The findings of the research show that the ruling on exercise is generally permissible in Islam and if the athlete does not have malicious intent and has/have performed the exercise within the framework of Sharia rules, they are under the law of "«استعمال حق " " رضایت مجنی علیه" and “الضرورات تبیح المحظورات” are included and it is not considered a crime, unless the limits and rules of that sport are violated.
Key words: rulings, sports, responsibility, sports injuries, Islam
مقدمه
ورزش و تربیت بدنی، موجب رشد جسم و سلامتی در بدن میشود. انسانها را از کسالت، تنبلی و امراض گوناگون روحی و جسمی به دور نگه میدارد. همچنان، دیده میشود که اسلام توجه خاص به ورزش و ورزشکار نموده، مؤمن و مسلمان را که تندرست و قوی باشد، محبوب الله خطاب کرده است. در انتخاب خلیفه و حاکم، سلامتی اعضای بدن را یکی از شروط انتخاب او قرار داده است.
در شریعت اسلامی، امر ورزش به اعتبار اینکه انسان را نیرومند ساخته و باعث رشد قوای درونی و جسمی میگردد، از اهمیت بسزای برخوردار میباشد. آنچه از علم، فن و صنعت بر دین و دنیای امت اسلامی مفید باشد، از واجبات کفایی محسوب میشود. همچنان، ثابت شده است که پیامبر صلیالله علیه و سلم در مسابقات دوش، شترسواری، تیراندازی، اسبسواری و پهلوانی شرکت ورزیده و پهلوان عصر خود، رکانه بن عبد یزید قریشی را نقش بر زمین کرده است. صحابه کرام هرکدام از قوت بدنی خاصی برخوردار بودند و توجه جدی به امر سلامتی بدن خود میکردند. حال پرسش این است که حکم ورزش در اسلام چیست؟ و مسؤلیت صدمات ورزشی به دوش کیست؟
هدف از تحقیق این مقاله، بیان جایگاه ورزش در اسلام و مشخص نمودن حکم ورزشهای معاصر و مسئولیت صدمات ورزشی در اسلام میباشد. نظر به اینکه ورزش جزو از زندگی انسانهای معاصر شده است و بدون ورزش زندگی انسان در مخاطره قرار میگیرد، پس ضرورت است تا جایگاه و حکم ورزش را در شریعت اسلامی مورد تبیین قرار دهیم.
در رابطه به موضوع مورد نظر، کتابها و مقالات زیاد به رشته تحریر درآمده است که هرکدام از ویژگیهای بهخصوص خود برخودار میباشند. این مقاله تلاش کرده تا جایگاه ورزش را در اسلام از یکسو و بررسی انواع ورزشهای معاصر از سویدیگر، در همسویی و شناخت حکم هرکدام از آنها در دین اسلام، مورد بررسی قرار دهد. مهمترین کتابهایی که مسأله مورد نظر را به نحوی پرداخته اند، کتاب (الألعاب الریاضیه، احکامها و ضوابطها فی الفقه الاسلامی) علی حسین امین یونس، دارالنفائس، اردن، طبع الاول 1433هجری میباشد که، در این کتاب محقق روی حکم ورزش و ضوابط آن تفصیلی بحث نموده است، اما به زبان عربی میباشد که عدم فهم ما از زبان عربی منتج به عدم بررسی آن میشود. کتاب دیگر (الأحادیث الوارده فی اللعب، د. صالح بن فریح البهلال) رساله دکتری است که در جامعه ملک سعود، دیپارتمنت ثقافت در سال 1430 هجری تحریر یافت. اگرچه یکی از ویژگیهای این کتاب، جمعآروی تمام احادث نبوی در رابطه به ورزش است، اما همانگونه که در بالا اشاره شد، به زبان عربی میباشد که این امر سبب میشود تا مسلمانان غیرعرب زبان از حکم ورزش در اسلام و احادث نبوی باخبر نباشند. همچنان، کتاب دیگری بنام (الفروسیه) از شمسالدین ابوعبدالله محمد بن ابی بکر ایوب، المعروف بابن القیم الجوزی است که در اندلس در 1417هجری، نشر شده است. این کتاب، تمام ورزشهای عصر رسول الله صلی الله علیه وسلم و صحابه کرام را با دلایل و نظریات فقها در رابطه با مسابقات و مشروعیت آنها بیان نموده است، اما متاسفانه که این کتاب هم به زبان عربی بوده و خواندن آن برای غیرعرب مشکل است. بنابراین، ویژگی که این مقاله دارد این است که از یکطرف تلاش کرده تا آن را به زبان فارسی ترتیب دهد، و از سویدیگر حکم هر یک از ورزشها را مطابق شریعت و دین اسلام مورد شناخت و بررسی قرار داده است.
- مفهومشناسی
1-1) مفهوم احکام
احکام جمع حکم است و حکم در لغت به معنای منع بوده و در اصطلاح اصولیان، عبارت از خطاب خداوند یکتا بر افعال مکلفان است از حیث اقتضایی (الزامی) یا تخییری (اختیاری) یا وضعی (گردانیدن یکچیز سبب برای چیز دیگر یا شرط برای او یا مانع از برای او) است. در نزد فقهاء، حکم عبارت از اثری است که تقاضای خطاب شارع در فعل را میکند، مانند: واجب، حرام و اباحت (الزهیلی، ۱۴۱۹: ۱۱۹) چنانچه الله متعال میفرماید «وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا» (الإسراء: ۳۲) نزدیک زنا نشوید. در اینجا الله با توجه به مکلفیت بنده خود فعل زنا را نهی میکند. پس حرمت زنا از همینجا ناشی میشود.
2- 1) مفهوم ورزش
ورزش در زبان عربی گرفته شده از راضَ، یروض، روضاً و ریاضة و ریاضاً و مصدر آن (راض) یعنی تمرینهای منظم و بازیهای دارای اصول و قواعد به خاطر تقویه جسم و تغذیه نفس است (ابن فارس، ج۲: ۳۲۴) و در اصطلاح، عبارت از فعالیتهای منظم بدنی یا برنامهریزی برای پرورش و حفظ سلامتی بدن یا تواناییهای جسمی معین (صبوری، ۱۳۷۶: ۸۶) است.
3- 1) مفهوم مسئولیت
مسئولیت واژه عربی است. این واژه در لغت به معنی ضمانت، تعهد و مواخذه است و در اصطلاح، حالت و وضعیتی است که میتوان در آن، وضعیت شخص را در قبال اعمال خلاف و ناهنجارِ که عرفاً به او نسبت داده میشود، مسئول دانست (النقیب، ۱۹۸۳م : ۱۵).
- سیر تاریخی بازیهای ورزشی
مصر قدیم با ورزش و بازیهای ورزشی آشنایی کامل داشتند و از آن در تقابل با دشمنانشان استفاده میکردند. مصریان اولین کسانی بودند که تهداب ورزشهای معاصر همچون، پهلوانی، اسبسواری، بوکسنگ، آببازی، جمناستیک، وزنهبرداری و نیزهبازی را گذاشته بودند و در نیروی نظامی، آنرا بهصورت فنی استفاده میکردند. همچنان، در چین باستان بازیهای ورزشی از اهمیت بالا برخوردار بودند. مردم چین ورزشهای، مانند: توپبازی، پهلوانی، بوکس، شمشیرزنی، جودو یا بازی تنبهتن و بعضی ورزشها، مثل: کونگفو را بر اساس بازیهای مذهبی و دینی انجام میدادند و در سطوح بالای تعلیمی از آن استفاده میکردند.
مورخین به این باورند که یونانیان به ورزش توجه زیاد داشتند و بهصورت تخصصی انجام میدادند؛ چرا که ورزش کردن از جمله شعایر دینیشان بوده که در مقابل بت بزرگ (زئوس) اجرا میشد. همچنان، ارسطو و افلاطون، توانستند با تعلیمات مفیدشان، جمنازیومهای ورزشی برای جوانان و اطفال بسازند و در رشتههای ورزشی، مانند: تیراندازی، آببازی، پهلوانی، دوش و توپبازی، ورزش را بهصورت تخصصی انجام دهند. متاسفانه در هند قدیم ورزش فقط مربوط دو گروه از مردم میشد که یکی آن (رقاصههای دربار و محافل) و دیگری (طبقه جنگاوران) که ورزشهای، چون: اسبسواری، آببازی و پهلوانی را انجام میدادند، و دیگران از آن بیبهره مانده بودند (الشافعی، ۲۰۰۰ : ۱۵۷).
- مشروعیت ورزش
دین اسلام در ارتباط به ورزش و مشروعیت آن آیات و احادیث متعدد را بیان کرده است. در اینجا تلاش صورت میگیرد تا آیات و احادیثی که دال بر مشروعیتزایی ورزش در دین اسلام میکند، ارایه شود.
خداوند متعال در قرآنکریم میفرماید: «وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ» (الأنفال،60) یعنی (هر نیروی در قدرت دارید، برای مقابله با دشمنان آماده سازید). دیده میشود که الله متعال در اینجا به نیرو و قوت اشاره مینماید. اگر به این آیه دقت شود، ورزش از مقتضیات آن میباشد که از این آیه استنباط میشود. همچنان، پیامبر اکر (ص) میفرماید: «المُؤمِنُ القَوِیُّ خَیرُّ وَّ أَحَبَّ الی إللهِ مِنَ المُؤمِنِ الضَّعِیفِ» (النووي، ۱۳۹۲: ۲۱۵) مؤمن نیرومند، بهتر و نزد خدا محبوبتر از مومن ناتوان است. در جای دیگر میفرماید: «لاَ سَبَقَ إِلاَّ فِي نَصْلٍ، أَوْ خُفٍّ، أَوْ حَافِرٍ» (الترمذی، ج۶: 286) یعنی، مسابقه و جايزهای نيست، مگر در تیرزنی و یا شتردوانی و یا اسپدوانی. لذا معلوم میشود که آنچه این آیات و احادیث مطرح مینمایند، دال بر مشروعیت ورزش بوده و میباشد. روایت است که «رُوِیَ عَنِ النَّبیِ صلی الله علیه وسلم ، أنَّهٌ صَارَعَ رَکَانَه بنٌ یَزِیدٍ عَلَی شَاة فَصَرَعَهٌ ثٌمَ عَادَ فَصَرَعَهٌ فَأسلَمَ وَرَدَّ عَلَیهِ الغَنَمَ» (البیهقی، ج۱۰: ۱۸). از نبی کریم صلی الله علیه وسلم روایت است که با رکانه پسر یزید بالای یک گوسفندی پهلوانی نمودند، و رکانه را نقش زمین کردند، دوباره برخاست و باز هم او را به زمین زد، رکانه مسلمان گردید و گوسفنداش را هم برایش تسلیم نمودند.
- حکم ورزش و ضوابط شرعی ورزشی در اسلام
ورزش در اسلام دو حکم دارد: اول حکم تکلیفی عام ورزش است، و دوم حکم تکلیفی خاص ورزش. ورزش کردن در اسلام به مفهوم عام آن مباح بوده و استوار بر قاعده «الْأَصْلُ فِي الْأَشْيَاءِ الْإِبَاحَةُ حَتَّى يَدُلَّ الدَّلِيلُ عَلَى عَدَمِ الْإِبَاحَةِ» (الحنفي، 1405، 1: 223). اصل حکم در استفاده از اشیاء مباح بودن آن است، تا اینکه دلیل بر عدم مباح بودن آن دریافت شود. همچنان، در حدیث که قبلاً ذکر شد، پیامبر، مومن قوی را بهتر از ضعیف و محبوب خداوند خطاب کرده است. این دلیل بر حکم در مفهوم عام است. در حکم تکلیفی خاص ورزش، نیت ورزشکار در ورزش نمودن معتبر است، چرا که تغییر حکم نظر به نیت ورزشکار صورت میگیرد که قرار ذیل اشاره میگردد (منصور، 2001: 131 - 134).
- واجب: هرگاه هدف از ورزش کردن به منظور جهاد در راه الله (ج) و نصرت دین او باشد، ورزش در این حالت از واجبات دینی میگردد؛
- مندوب: هرگاه ورزش به نیت رویارویی با دشمن و زدودن تنبلی و کسالت از بدن و اجرای عبادات الهی توأم با رعایت ضوابط شرعی باشد، ورزش در این حالت مندوب میگردد؛
- مباح: هرگاه ورزش به منظور پرورش و زیبایی جسد توأم با رعایت ضوابط شرعی صورت گیرد، ورزش نمودن مباح میباشد؛
- حرام: هرگاه ورزش به منظور قهرمانی، عدم رعایت ضوابط شرعی، توأم با شرطبندی، ضیاع اوقات نماز، کشف عورت و اختلاط میان زن و مرد در یک باشگاه ورزشی صورت گیرد، در این حالات ورزش نمودن حرام میگردد (المساعید، 2015: 260).
قسمیکه قبلاً ذکر گردید، حکم ورزش در اسلام مباح است که شامل ورزش زنان و مردان امت اسلامی میگردد و تغییر حکم نظر به نیت ورزشکار و عدم رعایت ضوابط شرعی تا درجه حرام هم میرسد. پس باید ضوابط شرعی ورزش مورد مطالعه قرار گیرد تا در روشنایی آن ورزشکاران مسلمان ورزش نموده، مشمول اجر و پاداش گردند که قرار ذیل اشاره میگردد:
- رعایت مقاصد شرعی در ورزش. ورزشکار باید هدف که اسلام بهخاطر آن ورزش را مشروع قرار داده است ورزش نماید، که همانا جهاد در راه الله ، پخش دین الله و سلامتی جسد انسانی است؛
- ورزش نباید مانع واجبات دینی و دنیوی گردد. اینکه ورزش نمودن سبب نگردد تا نماز قضا گردیده و صله رحم قطع گردد؛
- ورزش نباید سبب ضیاع وقت گردد. اینکه نباید ورزش در زندگی هدف اصلی قرار گیرد و تمام اوقات یک مسلمان صرف ورزش گردد؛
- ورزش نباید سبب کشف عورت گردد. ورزشکار عزیز در حین ورزش و رفتن به مسابقات ورزشی متوجه نکاتِ که شریعت او را عورت دانسته، گردد؛
- ورزش خانمها باید دور از چشم مردان صورت گیرد. اینکه یک زن نباید پیش یک مرد اجنبی ورزش کند و نباید در محل باز و یا پارکهای عمومی و باشگاههای مختلط ورزش نمایند، چون عفت یک زن مسلمان در قدم نخست قرار داشته و اهمیت دارد؛
- ورزش خانم نباید خطر برای جنین در بطناش واقع گردد. چون حفظ جنین توسط مادر حق جنین بالای مادر بوده، پس باید به مشوره داکتر، ورزش صورت گیرد؛
- ورزش باید مناسب با طبیعت یک زن باشد. الله منان زنان را لطیف خلق کرده است، پس از ورزشهای خشن و خطرزا که مخالف طبیعت یک زن است دوری نمایند؛
- عدم اختلاط زن صالح با زن فاسد در ورزشگاه. هدف اسلام از ایجاد قوانین حفظ حیثیت و شرف انسانها است، موجودیت زن فاسد (همانگونه که مرد فاسد) در باشگاه ورزشی روی اخلاق دیگران تاثیر دارد، پس باید از ایشان دوری نمود؛
- ورزش باید فارغ از موسیقی باشد. در عصر حاضر در اکثریت باشگاههای ورزشی، ورزش توأم با موسیقی صورت میگیرد که باید جلو چنین کاری گرفته شود (عروبه، ۲۰۰۹: ۳۳۷).
- حکم ورزشهای مروجه در شریعت اسلامی
در مشروعیت مسابقات دوش بدون جایزه، اجماع علما صورت گرفته و بر اقوال خود به حدیث عایشه رضی الله عنها، استدلال مینمایند که قرار ذیل است (الشثری، 1418: 204): «عن عائشه رضی الله عنها : أنَّها کانَت معَ النَّبیِّ صلی الله علیه وسلم فی سَفَرٍ قالت: فَسَابَقتُهُ فَسبَقتُهُ عَلی رجلیَّ، فلمَّا حمَلتُ اللَّحمَ سابَقتُهُ فَسَبَقَنی فقالَ: هذِهِ بِتلکَ السَّبقه» (ابوداود، ج34، ح2578). از عایشه رضی الله عنها روایت شده که به همراه نبی کریم صلی الله علیه و سلم در یک سفر بودند، وی تعریف میکند که با آن حضرت مسابقه دادم و از او پیشی گرفتم، ولی زمانی که سنگینوزن شدم، با او مسابقه دادم، او از من سبقت گرفت و فرمود: این در مقابل آن. همچنان، حکم ورزش پهلوانی. جمهور علما و اهل علم به این نظر اند که ورزش پهلوانی مباح و جایز میباشد (الشثری، 1418: ۱۶۵). استدلالی که در این زمینه وجود دارد، این است که «رُوِیَ عَنِ النَّبیِ صلی الله علیه وسلم ، أنَّهٌ صَارَعَ رَکَانَه بنٌ یَزِیدٍ عَلَی شَاة فَصَرَعَهٌ ثٌمَ عَادَ فَصَرَعَهٌ فَأسلَمَ وَرَدَّ عَلَیهِ الغَنَمَ» (البیهقی، ج10، 1410: 18) یعنی از نبی کریم صلی الله علیه و سلم روایت است که با رکانه پسر یزید بالای یک گوسفند پهلوانی کردند، و رکانه را نقش زمین کردند، دوباره برخاست و باز هم او را به زمین زد، رکانه مسلمان شد و گوسفنداش را هم برایش تسلیم کردند.
حکم ورزشهای چون جودو و کاراته، تکواندو و کنگفو، ظاهراً که دیده میشود والله أعلم، ضرر در این ورزشها کمتر دیده میشود، بنابراین، ورزش و مسابقات این ورزشها جایز میباشد؛ چون در تقویت بدن مفید بوده و در جهاد هم ضرورت است (الشثری، 1418: ۱۷۳). حکم ورزش کوهنوردی همچنان در دین اسلام روشن بوده، اصل در این ورزش، منع بودن است؛ زیرا که حیات انسان در خطر بوده و روی کدام هدف شرعی و دنیوی که متوقف به آن باشد، هم نیست. پس در عصر حاضر ضرورت به این ورزش دیده نمیشود و خطرات زیاد را متوجه بدن انسان میسازد و محافظت نفس انسان از جمله ضروریات خمسه دین است و اصل در ورزش از جمله تحسینیات است. روی این ملحوظ، ورزش کوهنوردی ناروا میباشد (القرضاوی، 1401: 7). حکم ورزش وزنبرداری و بادی بیلدینگ هم در اسلام روشن بیان شده است. جمهور اهل علم (ابن قدامه، ۱۴۱۹، ج۸ :۶۵۱) قایل بر جواز این ورزش هستند. استدلالی که صورت میگیرد این است که «عَن ابن عَباس مَرَالنَّبیُّ صلی الله علیه وسلم عَلی أناسٍ یَربعونَ حَجَراً أی یَرفَعونَهُ لِیَعلَمَ الشَّدیدَ مِنهُم: فَأقَرَّهُم و لَم یُنکَر عَلیهِم» (البیهقی،410، ج10: 18).
از ابن عباس رضی الله عنه روایت است که روزی نبی کریم صلی الله علیه و سلم از جایی عبور میکردند، دیدند گروهی از جوانان مسلمان در آنجا جمع شده و سنگی را که به سنگ پهلوانان معروف بود، بلند میکردند، تا قویترین خود را از میان انتخاب کنند. رسول الله صلی الله علیه و سلم تاید کرد، ایشان را چیزی نگفتند؛ همچنان، حکم ورزش فوتبال، والیبال و بسکتبال. در رابطه به حکم این ورزشها علما بر دو قول اختلاف نمودهاند که از این قرار است: قول اول: این نوع ورزشها مطلقاً حرام اند (السلمان، بیتا، ج۵ : ۳۳۵). این قول عبدالعزیز السلمان از جمله علما معاصر و استاد معهد امام الدعوت در ریاض بود. استدلال ایشان این است، قسمیکه دیده میشود در این بازیها فساد زیاد صورت میگیرد، پولها بیجا به مصرف میرسد، باعث قمار و شرطبندی میشود، عورت کشف گردیده و نماها ضایع میگردد. قول دوم: مطلقاً جایز است (ابن تیمیه،۱۴۰۰: ۲۵۱). این قول شیخ الاسلام ابن تیمیه رح، بعض شوافع، فتوای اللجنه الدائمه للبحوث العلمیه والافتاء و شیخ محمد بن عثیمین است. دلیلی که مطرح میشود این است که اصل در اشیاء اباحت است تا اینکه دلیل بر تحریم وارد گردد؛ چون دلیل تحریم نیست، به مباح بودن خود جاری است. پس چیزی را که شرع حرام نکرده است، چگونه ما میتوانیم بر تحریم آن حکم کنیم (الشثری، 1418: ۲۰۵).
دین اسلام نه تنها انواع ورزشهای فوق را، بلکه در ارتباط به ورزش آببازی صراحت دارد. جمهور علما بر جواز ورزش آببازی اتفاق نظر نمودهاند (البهوتی، ۱۴۰۳، ج۴: ۳۶) چنین استدلال مینمایند که «أنَّ النَّبیَّ صلی الله علیه وسلم قال: کُلُّ شَئٍ لیَسَ مِن ذِکرِ اللهِ تَعالَی فَهوَ لَهوٌ أو سهوٌ، إلا أربَعُ ِخصالٍ و ... تَعلیمِهِ السَّباحه» (الهیثمی، 1412، ج5: 322) یعنی از نبی کریم (ص) روایت است که فرمودند: هرچیزیکه در آن ذکر از الله تعالی نباشد، بیهوده و بیارزش است، مگر چهار خصلت و آموختن آب بازی به آنها.
نتیجه
ورزش همانا تمرینهای منظم و بازیهای دارای اصول و قواعد است. این پدیده تقویت جسم و تغذیه روح را در قبال دارد و در زندگی انسان یک امر ضروری بوده و هیچ انسان و تمدنی منکرِ این امر نبوده و نخواهد بود. در تاریخ بشریت، هر تمدن بهخاطر اهداف مشخصِ خود حرکات و عملهای ورزشی را انجام میدادند که خوشبختانه تمدن اسلامی شمشیرهای بیمسیر ورزش را، مسیر بخشید و مسلمان قوی را بهتر و محبوب الهی خطاب کرد.
حکم ورزش در دین اسلام در عموم مباح بوده که شامل زنان و مردان امت اسلامی شده، اما تا سرحد حرام و واجب، نظر به نیت ورزشکار از ورزش تغییر میکند. ورزش و حرکات ورزشی در صدر اسلام هم بهصورت ابتدایی آن بوده و رسول الله صلی الله علیه و سلم و صحابۀ گرامی در رابطه به آن آشنایی کامل داشته و حتی بعضی از ورزشهای مروج عصر را هم عملاً انجام میدادند که احادیث و آثارِ زیادِ درباره آن روایت گردیده است. هدف اسلام از ورزش و مسابقات ورزشی همانا صحتمندی و دفاع از دین و جهاد در راه الله متعال است که باید در محل آن استفاده گردد. حکم ورزشهای معاصر بر میگردد به مقصد شریعت از ورزش، همچنان علما معاصر در رابطه به ورزش، یک سلسله ضوابط شرعی ورزشی را تعین نمودهاند که میتواند در تغییر حکم ورزش، نقش مهم ایفا کند. شریعت اسلامی نظر به توجه خاصی که به سلامتی و تندرستی امت اسلامی دارد، مسئولیت صدمات ورزشی را از ورزشکار نظر به حکم صریح قرآن که وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ) است و پیامبر صلی الله علیه و سلم می فرماید که «قوت در تیراندازی است» رفع میکند و ضمانت در قبال ندارد، تا اینکه از حدود و مقررات همان ورزش عدول صورت گیرد.
Related articles