در حال بارگیری ...

Hello There!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit,

Follow Us

حوزه پژوهش علوم انسانی فصلنامه علمی- پژوهشی رنا مقالات

ناجنبش: حق‌خواهی زنان افغان پس از سقوط طالبان

جزئیات مقاله
دسته ---
دانلود 7
بازدید 7710
زبان انگلیسی
تاریخ انتشار 10 Apr 2021
دسترسی آزاد بله
امتیاز

نویسنده/گان

Majeed Mowahhed

چکیده

توجه به مباحث حقوق زنان افغانستان، از موضوع‌های مهم در دو دهه گذشته است. بسیاری از فعالان اجتماعی و سیاسی جهت رشد وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زنان تلاش می‌کنند. تعداد قابل توجهی از فعالان اجتماعی ادعا دارند که زنان افغانستان در صد سال گذشته فعالیت‌های زیادی کرده اند و اگر تلاش آنان به نتیجه نمی رسد به دلیل این است که جامعه مرد سالار است، سنت‌ها زندگی زنان را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده‌اند و آنها را از مشارکت بیشتردر فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی باز می‌دارند. حقیقت این است که بر اساس قواعدی که نظریه پردازان و جامعه شناسان تعریف می‌کنند، فعالیت‌های زنان افغانستان در چهارچوب این نظریه‌ها نمی تواند جنبش نام گیرد. نظریه پردازان سوسیالیست و نئوسوسیالیست بر این عقیده اند که جنبش در مفهوم تازه آن بسیار متحول شده است، این تحول می‌تواند پیشینه تاریخی نداشته باشد. اما سایر ویژگیهای آن است که می‌تواند نقش موثری در شکل‌گیری یک جنبش نقش ایفا کند. نظریه پردازان معاصرچون الن تورن، کاستل و ابرشال نگاهی مدرن به تحولات معاصر جوامع دارند و برای پدیده جنبش اجتماعی تعاریف و ویژگی‌های مشخصی ارائه داده اند. این ویژگی‌ها را اگر چون مدل در نظر بگیریم، خواهیم دید که با فعالیت‌های زنان افغانستان همخوانی ندارند. به این سبب در این مقاله بر آن هستیم که با توجه این ویژگی‌ها فعالیت‌های زنان را تجزیه و تحلیل کنیم.

منابع

  1. فاخره موسوی، بسیج سیاسی زنان افغان فعال اجتماعی، متولد ایران، بعد از انقلاب اسلامی 1357، رساله دکتری رشته علوم سیاسی، دانشگاه لیون، 1396، لیون، فرانسه.
  2. Alain Touraine, (2006) Le monde des femmes, Fayard, Paris, France.
  3. Alain Touraine, (1981) La société, Fayard, Paris, France. 
  4. Fakhera MOUSSAVI, (2015), « Politic, civil socity and women’s right in Afghanistan 2015, the Farkhunda's violent death: reflections on Afghan civil society organization », Delhi Islamic university, Delhi, India. 
  5. Karin ASK, (1998), Women and Islamization: Contemporary Dimensions of discourse on Gender Relations, Oxford, UK.
  6. Minakshi DAS, (2006), Taliban’s War on Women: Live Experience of Afghan Women in Transit on Ethnicity and their Identity, Asia Research Center Working Paper, political and economic research center, UK.
  7. Valentine MOGHADAM, (1993), « Modernizing Women : Gender and Social Change in the Middle East »,  Boulder: Lynn Reinner Publishers, USA.

 

نحوه استناد به مقاله:

به زودی اضافه خواهد شد