در حال بارگیری ...

Hello There!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit,

Follow Us

حوزه پژوهش علوم انسانی فصلنامه علمی- پژوهشی رنا مقالات

تأثیر جهانی‌شدن بر تحول مفهوم امنیت

جزئیات مقاله
دسته ---
دانلود 2
بازدید 10088
زبان انگلیسی
تاریخ انتشار 21 Apr 2021
دسترسی آزاد بله
امتیاز

نویسنده/گان

Mustafa Aqeli

چکیده

مفهوم امنیت امروزه تحول یافته و ابعاد، ویژگی‌ها و کاربردهای جدیدی به خود گرفته است. اگر امنیت را رهایی از تهدید بنامیم، امروزه دیگر محدود به دولت‌ها و بقای آنها نیست، بلکه افراد، گروه‌ها، منطقه و جهان را نیز شامل می‌شود، تا جایی که امنیت ملی نیز ناگزیر به آنها توجه داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر یافتن دلیل اصلی این تحول پس از فروپاشی کمونیسم است. پرسش این است که مهم‌ترین علت تحول امنیت از مفهوم مضیق به مفهوم موسع چه بوده است؟ فرض پژوهش این است که جهانی‌شدن مهم‌ترین علت این تحول معنایی و کاربردی در امنیت بوده است. پس از بررسی با روش تحلیلی- توصیفی، یافته‌ها نشان می‌دهند که جهانی‌شدن از مسیرهای گوناگون بر امنیت در مفهوم وسیع آن تاثیر گذاشته و سبب شده است تا دانشمندان در جهت نظریه‏پردازی در باب امنیت بر آیند و حوزه اطلاق امنیت را موسع‏تر بسازند؛ در کنار واقعیت جهانی که خود سبب توجه دانشمندان به امنیت در بستر فراخ‏تر آن بود.

منابع

  1. استیگلیتز، جوزف (1394)، جهانی سازی و مسایل آن، ترجمه حسن گلچمنی، تهران: نشر نی.
  2. اسلوکوم، نیکی و لوک ون لانگ هوه، (1394)، هویت  و همگرایی منطقه یی، در کتاب سیاست جهانی منطقه‌گرایی ویراسته ماری فارل، بورن هتنه و لوک وان لانگن هووه، با ترجمه سیدداوود آقایی و ابراهیم طاهری، تهران: انتشارات خرسندی.
  3. براون کریس و کریستن آینلی (1393)، فهم روابط ‌بین‌الملل. ترجمه محمدجواد رنجکش و فاطمه صلواتی طرفی، تهران: نشر مرندیز.
  4. بلیس جان و استیو اسمیت (1388)، جهانی‌شدن سیاست: روابط ‌بین‌الملل در عصر نوین، با ترجمه ابوالقاسم راه چمنی و دیگران، جلد 1، تهران: موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات ‌بین‌المللی ابرار معاصر تهران.
  5. بورن، مایکل (1387)، تکثیر سلاح‌های کوچک و سبک، ترجمه افشار امیری در کتاب تهدیدات و بازیگران جدید در امنیت ‌بین‌الملل ویراسته الکه کراهمان، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی.
  6. بوزان، بری و همکاران (1391)، چارچوبی برای تحلیل امنیت، ترجمه علیرضا طیب، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی.
  7. البی، استیفان (1387)، ایدز و امنیت ‌بین‌الملل، ترجمه افشان امیری در کتاب تهدیدات و بازیگران جدید در امنیت ‌بین‌الملل ویراسته الکه کراهمان، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی.
  8. بیوردن هتنه و همکاران، (1391)، دیدگاه‌های کشورهای جنوب در باره‌ی منطقه‌گرایی نو، چاپ اول، تهران: نشر وزارت امور خارجه.
  9. جونز، سی تی (1391)، نظریه‌پردازان بزرگ جهانی شدن، با برگردانی مسعود کرباسیان، تهران: نشر چشمه.
  10. چامسکی، نوام (1387)، هژمونی یا بقا، با برگردانی آسوده نوین، تهران: نشر اطلاعات.
  11. دافیلد، مارک (1389)، حوزه جدید توسعه و امنیت، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  12. رابرتسون، رونالد (1393)، جهانی شدن: تیوری اجتماعی و فرهنگی جهانی شدن، با برگردانی کمال پولادی، تهران: نشر ثالث.
  13. رابینسون، ولیام (1389)، جهانی‌شدن سرمایه‌داری و دگرسانی دولت، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  14. ساروخانی باقر (1394)، جامعه شناسی ارتباطات، جلد 1، تهران: انتشارات اطلاعات.
  15. ساسن، ساسکیا (1389)، جامعه‌شناسی جهانی شدن، با برگردانی مسعود کرباسیان، تهران: نشر چشمه.
  16. شاو، مارتین (1389)، دولت جهانی‌شدن: بسوی نظریه‌ای در باره دگرسانی دولت، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  17. شولت، یان آر (1388)، جهانی‌شدن سیاست: روابط ‌بین‌الملل در عصر نوین، با ترجمه ابوالقاسم راه چمنی و دیگران، جلد 1، تهران: موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات ‌بین‌المللی ابرار معاصر تهران.
  18. عاقلی، مصطفی (1396)، نگاه امنیتی پاکستان و همکاری‌های امنیتی در جنوب آسیا (2001- 2017)، کابل: دانشگاه افغانستان.
  19. عاقلی، مصطفی و محبوب الله افخمی (1396)، تحلیل امنیت افغانستان از دید مکتب کپنهاگ، فصلنامه علمی پژوهشی دیپلوماسی و مطالعات ‌بین‌المللی، زمستان، شماره 3 سال دوم.
  20. فاکس پایون، فرانسس (1389)، سرمایه‌داری جهانی ساز و خیزش سیاست هویت، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  21. کلدور، مری (1389)، اقتصاد جنگی جهانی شده، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  22. کنی، مایکل (1387)، قاچاق چیان مواد مخدر، شبکه‌های تروریستی و استراتژی حکومتی بد فرجام، ترجمه عبدالله قنبرلو، در کتاب تهدیدات و بازیگران جدید در امنیت ‌بین‌الملل ویراسته الکه کراهمان، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی.
  23. گالتونگ، یوهان(1389)، نظریه ساختاری امپریالیسم، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  24. گلیپین، رابرت (1389)، دولت ملی در اقتصاد جهانی، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  25. لیک، دیوید. ای وپتریک مورگان، (1997)، «منطقه‌گرایی نوین در مسائل امنیتی»، در کتاب نظم‌های منطقه‌ای، ترجمه جلال فیروز آبادی، تهران:پژوهشکده مطالعات راهبردی.
  26. مارکوزه، هربرت (1388)، انسان تک ساحتی، ترجمه محسن مویدی، تهران: تنتشارات امیرکبیر.
  27. والرشتاین، ایمانویل (1389)، ظهور نظام سرمایه‌داری جهانی و نابودی آن در آینده: مفاهیمی برای تحلیل تطبیقی، در کتاب دیدگاه‌هایی در باره سیاست جهان ویراسته ریچارد لیتل و مایکل اسمیت، با ترجمه علیرضا طیب، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
  28. هایت و دیگران (1383)، جهانی شدن و جنگ، با برگردانی لطف‌علی سمنیو، تهران: اختران.
  29. هلد، دیوید و آنتونی مک گرو (1388)، نظریه‌های جهانی شدن، با برگردانی مسعود کرباسیان، تهران: نشر چشمه.

 

 

نحوه استناد به مقاله:

به زودی اضافه خواهد شد